Amerikai Napok a Dobóban

Amerikai Napokat tartottak a Dobó István Gimnáziumban. A záróeseményen részt vett az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

Amerikai Napokat tartottak az egri Dobó István Gimnáziumban, amelyre elfogadta a meghívást az Egyesült Államok januárban kinevezett új magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis asszony is. A szervezésben a Gimnázium diákjain kívül, az amerikai nagykövetség, az Oktatási Minisztérium is részt vett. Első nap vetélkedőket rendeztek, és előadásokat tartottak a diákoknak, míg második nap a nagykövetasszony is ellátogatott az iskolába. Az eseményen jelen volt Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere is. A tornateremben rendezett fórumon a nagykövetasszony beszélt a jelenlegi magyar-amerikai viszonyról, külföldi diákok amerikai tanulmányi lehetőségeiről, illetve kérdezhettek is az iskola tanulói. A program végén nagykövetasszony adta át az Egyesült Államok történetéről rendezett vetélkedő első három helyezett csapatának a díjakat.
– Számomra a mai látogatás is azt bizonyította, amit már számtalanszor hallottam: a magyar diákok a legjobbak közé tartoznak a világon. Az általános oktatási színvonal igen magas. Ha bárhol az országban besétálok egy gimnáziumba, biztos, hogy tehetséges, sokat tanuló, okos diákokat találok, akik több nyelven képesek kommunikálni. Ahogy látom, a Dobó különleges iskola, magyarországi viszonylatban is. Nagyon kedvesen fogadtak bennünket, ráadásul én is nagyon sok újdonságot tanultam tőlük nem csak Egerről, hanem Magyarországról is – nyilatkozta a TV Egernek Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
Az amerikai vendégek egri programja ezzel még nem ért véget. Ebéd után többek között felkeresték az Eszterházy Károly Főiskola Amerikai Kuckóját, majd a Marcipániában látott cukrász remekeknek köszönhetően – az eredeti programtól eltérően – Kopcsik Lajos mestercukrászt is felkeresték műhelyében. Itt a mester Szász Endre egyik cukormázból készített képét adta ajándékba a nagykövetasszonynak.