Választás 2010 – országos eredmény

Az előzetes közvélemény-kutatásoknak megfelelően nagy arányú győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választáson. A választási együttműködési megállapodást kötött két párt több mint 53%-át szerezte meg a szavazatoknak az első fordulóban, 119 biztos mandátumot szerezve a parlamentben. A szocialisták 19 és fél százalékot értek el, a Jobbik közel 17 %-ot kapott, az LMP pedig, az előrejelzésekhez képest jobban szerepelve 7,5%-os teljesítménnyel simán bejutott az országgyűlésbe. Az MDF még a 3 %-ot sem érte el, így az egyik legnagyobb múltú rendszerváltó párt, akár csak az SZDSZ nélkül működik a következő négy évben a parlament.

A gyakorlattól eltérően több mint három órával később hozták nyilvánosságra a választási eredményeket, mivel a tervezett 19 órási urnazárás sokat csúszott, abból adódóan, hogy a nem lakcímük szerinti szavazókörükben voksolók Budapest sok kerületében és több vidéki nagyvárosban mindössze egyetlen szavazókörben kaptak helyet. Emiatt hosszú sorok alakultak ki, volt, aki csak jóval éjfél után adhatta le voksát, ezért az Országos Választási Iroda több int három órával kitolta a kampánycsendet.
Negyed 11 óra körül végül nyilvánosságra hozták az adatokat, amelyek szerint 64 %-os részvételi arány mellett 119 szavazókörben már az első fordulóban eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje került a parlamentbe. Területi listán 87 mandátumot szereztek, ezzel 206 képviselői helyet kaptak az országgyűlésben. Az MSZP 28, a Jobbik 26, az LMP, várakozáson felül teljesítve, 5 fővel már jelen van a parlamentben.
Az április 25-i második fordulóban már csak 57 helyen lesz választás.