Osztozunk Lengyelország és lengyel családok gyászában

Az Oroszországban történt tragédia kapcsán közleményt adtak ki a város vezetői.

Sajtóközlemény

Oroszországban április 10-én, szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép. A lengyel elitnek azon tagjai haltak meg, akik az 1940-ben Katynban történt vérengzés során megölt honfitársaik előtt akarták leróni kegyeletüket.
Mély megrendüléssel és mély fájdalommal értesültünk Kaczynski elnök, hitvese és 96 kiváló lengyel haláláról.
Kifejeztük együttérzésünket Eger város polgárai, és a magunk nevében a Lengyel Nagykövetségen keresztül a Lengyel Köztársaság polgárai, illetve településünk testvérvárosa, Przemysl polgármestere és lakói számára.
Együttérzésünk azért is olyan erős, mert Lech Kaczynski meggyőződéses híve volt a lengyel és a magyar nemzet közötti szolidaritás eszményének, s mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában.
A lengyel közélet számos kiemelkedő személyiségének elvesztése éppen olyan tragikus, mint azoknak a személyeknek a halála, akik a katyni áldozatok rokonai voltak. Katyn soha el nem múló emléke a garanciája, hogy a jövő csak a múlt pontos ismeretén alapulhat. Azért is tudunk oly mély együttérzéssel osztozni most a lengyel nép fájdalmában, mert 1939 őszén, a katyni mészárlással egy időben 300-400 lengyel polgári és katonai személy lelt menedékre Egerben.
Osztozunk Lengyelország és lengyel családok gyászában, mert e két nemzet hagyományosan osztozik a fájdalomban is.
Az egri polgárok leróhatják kegyeletüket a Minorita templom bejáratánál elhelyezett emlékhelyen, ahol a város vezetői gyújtanak először gyertyát 2010. április 13.-án 9.00 órakor.
Az egri lengyel közösség április 14-én, 17 órától gyászmisére és közös imádságra vár minden együtt érző egri polgárt a minorita templomba.
Halott barátaink emlékét megőrizzük, nyugodjanak békében!

Eger, 2010. április 12.

Habis László Szeleczki János
polgármester alpolgármester

MEGOSZTÁS
Előző cikkEgerben eldőlt
Következő cikkRock and roll verseny