Az Érsekkertben dolgoztak a rabok

Az Érsekkertben dolgoztak ma a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak. A Múzsák ligete és a tó körüli részt szépítették meg.

A Városgondozás Eger, a munkák egyik szervezője eleve a női elítéltekre számított az Érsekkert egy részének rendbetételénél. Tudták, hogy szépen dolgoznak, így meghagyták nekik a tavaszi szellőztető gereblyézést. A nőkre várt a cserjeágyások gyomtalanítása, s az, hogy kiszabadítsák a járdák szegélyét a fű alól.
– Egyre ügyesebbek, egyre jobban összedolgoznak – állapította meg Fónagyné Petrusovics Melinda, a Városgondozás művezetője.
A börtön frissen elkészült statisztikája szerint ez már a 23. alkalom volt, hogy kint dolgoztak a fogvatartottak a városban. Két olyan terület is van az Érsekkertben, ahol már többször kertészkedtek, az egyik a játszótér, a másik pedig a tó – Múzsák ligete környéke.
– A börtönnek komoly célja volt, hogy ez a program inspiráljon más intézeteket is – mondta Juhász Attila börtönparancsnok. Szeretnék, ha programjuk országszerte elterjedne. A Börtön a városért megismertetése a célja annak a konferenciának is, amelyet május elején rendez a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.
A 20 nő között többen voltak, akik – városiak lévén – most láttak először kapát, de hamar megtanultak bánni vele. A fogvatartottaknak felüdülés volt a munka: napsütésben, szabad levegőn dolgozhattak egész délelőtt.