Átfogó, tudatos egészségpolitikára van szükség a Jobbik szerint

A Jobbik szerint tudatosan megtervezett egészségpolitikára van szükség, meg kell mondani az embereknek azt is, mennyibe kerül az egészségügyi ellátásuk, milyen szolgáltatásokat kapnak. Úgy látják, eddig a reform szó az egészségügyben a pénzelvonást jelentette.

A Jobbik egri kampányzárójának vendége dr. Gyenes Géza, a párt egészségügyi kabinetjének vezetője volt. Sneider Tamás képviselőjelölt szerint az, hogy az egészségügy ilyen helyzetbe került, nem csak a kormány, hanem a társadalom felelőssége, az értelmiség árulásának köszönhető. Heves megyének megvan a maga egészségügyi története; a kórházvédőket, akik előre jelezték, hogy mi várható, ha a HospInvest működteti a kórházat, még ma sem rehabilitálták, a megyei közgyűlés elnökét pedig nem vonták felelősségre.
A jobbik számára az egyik legkiemeltebb terület az egészségügy – mondta Sneider -, hiszen az emberek életéről van szó.
Dr. Gyenes Géza, a Jobbik egészségügyi kabinetjének vezetője szerint a rendszerváltás óta nem volt egyik kormánynak sem tudatos egészségpolitikája, minden aktuális kormány reformnak nevezte a pénzelvonást. Ma az 1989-es összeg 46%-a jut az egészségügynek. Az ellátórendszert nem a szükségleteknek megfelelően tervezték.
A Jobbik szakpolitikusa szerint az embereknek meg kell mondani: milyen szolgáltatásokat kapnak a kockázatközösségben az államtól, mennyibe kerül az egészségügyi ellátás. Át akarják alakítani az ellátórendszert; különválasztani a szociális alapú egészségügyi ellátást, a gyógyítást, a megelőzést. Olyan bért kívánnak adni az egészségügyben dolgozóknak, hogy szükségtelenné váljon a paraszolvencia.