Kirekesztés helyett együttműködést szeretnének a szépasszonyvölgyiek

Együtt vagy külön? – erre keresték a választ a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete és a meghívott egri borászok. A Szépasszonyvölgyben működő egyesület szeretné, ha a völgybeli és a borvidéki borászok együttműködnének.

Orosz Ibolya alelnök szerint az egyesületet az hívta életre, hogy mindenki érezte: hiányzik az együttműködés. Három éve együtt dolgoznak, a völgybéli borászatok és vendéglátók elsősorban programokat szerveznek. A borászatok nem csak magyar, hanem nemzetközi versenyeken is jól szerepelnek; az est egyik célja az volt, hogy a meghívott borászok megkóstolják a szépasszonyvölgyben működők borait. A meghívás másik célja pedig az, hogy közösen adják meg a választ arra, lehet-e az egri borvidéki és a szépasszonyvölgyi borászatok között együttműködés, nem pedig kirekesztés.
Kiss Istvánné, az egyesület elnöke is ugyanerre kérte a borászokat, hogy együtt tudjanak majd programokat szervezni. Sajnálta, hogy a több mint hatvan meghívott közül nem mindenki fogadta el az invitálást. Dudás Tamás, a TDM szakmai vezetője marketingeszköznek tartja a bort, s úgy látja: érdemes csatlakozniuk a borászoknak.
A hegybíró szerint amikor Villányt és Szekszárdot hozzák fel példaként, nem gondolnak rá, hogy a kettő együtt sincs akkora, mint az egri borvidék. Az egri borvidék nagy és sokszínű.
Gál Lajos, a hegyközség titkára úgy látja: ha valamikor szükség van összefogásra, akkor ma nagyon. Komoly nézetkülönbségek voltak és vannak a borászatok és a szépasszonyvölgyiek között, az egyesület tagjainak köszönhetően ezek az utóbbi években csökkentek.