Bükki időszakos karsztforrások

Újra működnek a bükki időszakos karsztforrások. A leglátványosabb közülük a Vörös-kői-alsó forrás, ami az olvadás miatt már február végén elindult. A kirándulók e mellett felkereshetik az Imó-kői, valamint a Fekete-leni időszakos karsztforrásokat is.

A Bükk-fennsík 900 méter magasra nyúló mészkőplatójának déli, délnyugati pereme alatt, 400-500 méteres tengerszint feletti magasságban négy jelentősebb időszakos karsztforrás fakad, melyek a Bükki Nemzeti Park legérdekesebb természeti jelenségei közé tartoznak.
A Lökvölgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében szinte a semmiből, a hegyoldalból bukkan elő a víz. Az Imó-kőnél viszont hangos robajjal zúdul ki az időszakos forrás vize a sziklák közül. A leglátványosabb a Vörös-kői-alsó forrás, ami a lyukas mészkősziklán áthaladva úgy néz ki, mint egy gejzír. Március 16-án 5000 m3/nap volt a vízhozama, ami megfelel Eger város félnapi vízfogyasztásának.
A lassú olvadásnak köszönhetően valószínűleg még legalább egy hónapig működik majd teljes intenzitással a Vöröskő és az Imókő. Érdemes most felkeresni ezt a két természeti látványosságot.