RomaNet fórum

Korózs Lajos a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára volt a vendége a RomaNet programsorozat legutóbbi rendezvényének. A fórumot a Kárpátok Alapítvány szervezi annak érdekében, hogy az értelmiségi roma fiatalok hatékony munkával tudjanak tenni a hátrányos helyzetű területek, közösségek felzárkóztatásáért.

„Sok sebből vérzik a roma ügy nemcsak Magyarországon!” – ezzel kezdte előadását Korózs Lajos a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A politikus a Kárpátok Alapítvány meghívására érkezett Egerbe, ahol a Roma Integrációs Kormányzati Politikáról tartott előadást az érdeklődőknek. Mint mondta: a romák ügyében az jelentene megoldást, ha az Unió kidolgozna egy egységes roma-ügyi stratégiát. Az államtitkár hangsúlyozta: nem a jogszabályokat kell szigorítani, hanem a leszakadó emberek integrációját kell elősegíteni. A RomaNet programot 2002-ben indította a Kárpátok Alapítvány. A havonta jelentkező fórumra olyan, civil szervezetekben tevékenykedő cigány fiatalokat várnak, akik többet szeretnének tenni szervezetük fejlesztéséért. 2005-től 2015-ig tart Magyarországon a Roma Évtized Program. A projekt négy kiemelt területe – az oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakhatás – mellett helyett kapott a
diszkrimináció csökkentése és az esélyegyenlőség.A RomaNet fórum rendezvényen a régió több civil szervezetének roma képviselője megjelent.