Kvaterka az iparfejlesztésről

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást az ipar fejlesztéséről a lokálpatrióta egylet Kvaterkáján. Az elnök úgy látja: sokkal nagyobb a probléma a gazdasági szférában, mint gondolnánk. Szerinte a magyar gazdaság fejlődését elősegítené, ha prioritásokat jelölnének meg, vagyis kijelölnék, mely ágazatokat kívánnak húzóágazattá tenni.

Mindnyájan meg vagyunk győződve arról, hogy szükség van a gazdaságpolitika megújítására, ez elősegítheti az áhított gazdasági növekedést – kezdte a Kvaterkát Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdaság ügye lassan olyan, mint a foci: mindenhol beszélnek róla. Parragh a vállalkozók, kamarai tagok véleményét tolmácsolta, mikor azt mondta: a magyar gazdaságban sokkal súlyosabb problémák vannak, mint gondolnánk. 2006 és 2008 között nem hogy közeledett volna a magyar életszínvonal, vásárlóerő az unióshoz, hanem távolodott. Hogy ez bekövetkezett, több oka van – mondta Parragh. Az okok közül a legfontosabb a strukturális reformok elmaradása, a kormány nem a problémát oldotta meg, hanem a bevételnövelés legegyszerűbb útját választotta, az adóprést.
A kamara elnöke úgy látja: másik ok az uniós források helytelen felhasználása, a támogatásokat ugyanis nem iparfejlesztésre fordítottuk, hanem úgy használtuk fel, mint egy fejlett ország – elköltöttük pl. a pénzt díszkivilágításokra, de nem tudtuk izzóra lesz-e pénz.
Parragh szerint számtalan példa van arra a magyar gazdaságtörténetben is, hogy a jól meghatározott prioritások előbbre viszik a gazdaságot.
Olyan prioritást kell választani – javasolja az elnök -, amely igazodik a lakosság tudásához, a természeti erőforrásokhoz, az ország elhelyezkedéséhez.
Parragh László szerint a magyar gazdaság jelenlegi állapota a konvergenciaprogramnak is köszönhető; nem tudjuk, hova akarunk eljutni, hiányzik az átgondolt gazdaságpolitika, az érdemi párbeszéd.