Agria Agora

Eger a maximális támogatást, 1 milliárd 746 millió forintot kapta az Agria Agora projektre. A támogatási szerződést aláírták, 2012 májusában állni fog az épület az Érsekkertben.

Országosan 14,6 milliárd forintot különítettek el a programra, csak megyei jogú városok pályázhattak. A kétfordulós pályázaton Eger 1 milliárd 746 millió forintot nyert. A támogatási szerződést aláírták, három közbeszerzési pályázatot már kiírtak, ha a kivitelezésre kiírt is eredményes lesz, augusztusban kezdődhet a munka.
Szükség volt már egy ilyen épületre – mondta Habis László polgármester – nincs olyan terem pl., ahol egy nagyobb művészeti eseményt meg lehetne rendezni.. Komolyan veszik azt, hogy a kultúra várost épít, a szlogen mögött tartalom van; úgy véli a polgármester: egy olyan városban, mint Eger nélkülözhetetlen egy korszerű kulturális létesítmény.
Az Érsekkertbe tervezett Agora földszintje az élményszint, a találkozások, spontán rendezvények tere; a galéria a kreatív szint, az alkotóműhelyek, művészeti csoportok helye, az emelet pedig az oktatásé lesz. A létesítmény központja egy 600 ember befogadására alkalmas rendezvényterem.
Az Agora arculatának tervezésére kiírt pályázatra 25 munka érkezett be. Hárman különdíjat kaptak, a fődíjat Kapás Gyulának ítélték, az ő gesztenyés arculatterve tetszett legjobban a zsűrinek.