Líceum a természettudományért

Évszázadokat köt össze a „Líceum a természettudományért” projekt – mondta köszöntő beszédében dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. A 2007-ben indult, az Európai Unió és a magyar állam által támogatott, 5,3 milliárd forintos projekt a megvalósítási fázisba lépett.

Hauser Zoltán, a főiskola rektora köszöntőjében kiemelte, ez a beruházás nem csak a főiskola, hanem a város és a régió egyik legfontosabb beruházása lesz. Dr. Köpeczi Bócz Tamás, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának főigazgatója beszédében rámutatott, ez a folyamat még 2007-ben kezdődött, amikor a főiskola első körben beadta pályázatát a Líceum teljes rekonstrukciójára. A program az országos döntéshozók tetszését is elnyerte, így a Társadalmi Infrastruktúráért díjat 2009-ben az Eszterházy Károly Főiskola érdemelte ki. Dr. Ternyák Csaba egri érsek az alapító előd, Eszterházy Károly munkásságát méltatva hozzátette, már 250 évvel ezelőtt is azért épült a Líceum, hogy a tudományt szolgálja. Habis László polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy ezt a fejlesztést további nagy projektek, a belváros rehabilitációja, a vár és az érseki palota felújítása követheti.
A régészeti feltárások alapján a hatóság nem engedélyezi az udvaron, illetve ez alatt az infotórium kialakítását, így a campuson új épületet terveznek helyette. A projekt összköltsége nem változik, 5,3 milliárd forint, csak a szerződéseket kell így módosítani. A kivetelezési munkálatok heteken belül elkezdődnek.
A vita egyelőre még folyik, hogy milyen színű legyen az épület, mivel a kutatások alapján felmerült annak a lehetősége, hogy az eredetileg fehér volt.