A víz stratégiai elem

Bizonyos előrejelzések szerint a jövő háborúit a víz miatt fogják vívni – mondta Bánhidy Péter, a vízmű vezérigazgatója a lokálpatrióták rendezvényén. A Kvaterkán most a víz, ennek stratégiai szerepe volt a téma.

Stratégiai kérdésekről beszélnek tudományos igénnyel a kvaterkákon; ilyen volt az egészségügy kérdése, de hamarosan téma lesz a gazdaságpolitika, az ipar, a bor – kezdte az Egri Lokálpatrióta Egylet programját Habis László, az egylet elnöke. A Kvaterka most a vízről, annak stratégiai szerepéről szólt. Az ELE elnöke szerint hallatlan jelentősége van a magyar vízkészletnek, megtartásának.
Bánhidy Péter előadó, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója is úgy látja, hogy a víz stratégiai cikk, nem mindegy, ki rendelkezik vele.
Vízhiány van, a Föld népessége egyre nő, emelkedik az átlaghőmérséklet, az ipari termelés is egyre több vizet igényel – mondta Bánhidy. Vannak olyan előrejelzések, hogy a jövő háborúit a víz miatt fogják vívni. Már a 90-es évek elején egymilliárd ember korlátozottan jutott vízhez.
Bánhidy úgy látja: a magyar vízkészlet minősége és mennyisége is megfelelő, s mindenképpen magyar kézben kell tartani.