Környezetvédelmi termékdíj szabályozás

2010. január 1-jével jelentősen változott a környezetvédelmi termékdíj szabályozás. Erről szervezett tájékoztató fórumot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A környezetvédelmi termékdíj legfontosabb célja, hogy az egyes termékek, mint például gumiabroncs, csomagolás, kőolajszármazékok, akkumulátor, reklámhordozó papír, valamint elektromos és elektronikai berendezések előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti veszélyeztetések, illetőleg károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen. Idén új díjszámítási rendszer lépett életbe. A hatósági ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a termékdíj alanyainak közel kétharmada a mai napig nincs tisztába érintettségével – mondta előadásában Sztruhár Imre, környezetvédelmi termékdíj tanácsadó. A legtöbb cég csomagolásban érintett. Ha például egy boltos kis papírtálcára rakja, majd becsomagolja a kért rétest, vagy reklámtáskát, szatyrot ad a vevőnek már csomagolási tevékenységet végez, ami után termékdíjat kell fizetni.
Gyakorlatilag ketyeg a termékdíj-bomba. Az elmúlt évben, a harmadik negyedévben közel 2000 volt a hatósági ellenőrzések száma. Ezek majdnem felénél állapítottak meg jogsértést. A tavalyi kiszabott mulasztási bírságok összege 47 millió forint volt. Idén az első negyedéves bevallást április 20-ig kell benyújtani.