Nincs adókedvezmény, szigorodnak a falusi vendéglátás feltételei

Hátrányosan érinti a falusi vendéglátásból élőket mind az adótörvény módosítása, mind a turisztikai törvény változása. Úgy látják a Heves megyei egyesület vezetői: sokan nem fogják tudni vállalni az adminisztrációs terhek növekedését, vagy nem felelnek majd meg a szigorúbb feltételeknek.

A Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület éves rendes közgyűlése idén inkább munkaértekezlet volt. Több olyan törvényi változás is van, amely érinti a falusi turizmusból élőket, ezekről hallhattak a résztvevők előadásokat.
800 ezer forint bevételig adómentességet élveztek a falusi vendéglátók, 400 ezer forintig falusi vendégasztal után sem kellett adózniuk. Az idei adótörvény szerint most már minden bevételük után adót kell fizetniük.
Eddig minimális nyilvántartást vezettek, most attól tartanak, az adózási kötelezettséggel együtt jelentősen nő az adminisztrációs teher.
Májusban jön a turisztikai törvény második része – mondta Haász Tamásné titkár -, szigorúbb feltételrendszere lesz annak is, ki foglalkozhat falusi vendéglátással. Az adózás, a szigorodó feltételek és a bonyolult adminisztráció miatt elsősorban a nyugdíjasok fognak felhagyni a falusi vendéglátással – mondják az egyesület vezetői. Azok, akiknek így a saját házuk fenntartása is gondokat fog okozni.
Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke gratulált az egyesület tagjainak a tavalyi munkájukhoz. A statisztika ugyanis azt mutatja: miközben a kereskedelmi szálláshelyeknél visszaesés mutatkozott, a falusi vendéglátóknál növekedés volt. Úgy tűnik, a turizmus továbbra is a megye húzóágazata.