Patkánylázadás és szabadkőművesek

Az őszirózsás forradalom és a patkánylázadás címmel tartott előadást ifj. Tompó László irodalomtörténész a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében az 1918/19-es eseményekről. A kor hiteles forrásának Tormay Cécile Bujdosó könyvét tartják, az előadó ezt vette alapul a korszak bemutatásakor.

Idei második előadását szervezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Az 1918-19-es időszakot egy napló alapján bemutató előadást hiánypótlónak nevezték, hiszen tanára válogatja, hogy erről a korszakról mit tanít diákjainak.
Ifj. Tompó László irodalomtörténész Tormay Cécile Bujdosó könyve alapján festett képet az őszirózsás forradalomról és az utána következő időszakról. Az írónő naplószerűen mutatja be – ahogy az előadó fogalmazott – Magyarország végvonaglásának hiteles történetét. A tanácsköztársaságot patkánylázadásnak nevezte.
Trianon is nagyrészt ennek a kormánynak köszönhető, de a szabadkőművesek is hozzájárultak Magyarország megcsonkításához – mondta az előadó. Az irodalomtörténész szerint Tormay Cécile műve a leghitelesebb ábrázolása ennek a kornak. Úgy látja: az elmúlt húsz évben is hazugságokat tanítottak Károlyi Mihályról és Kun Béláról.