Önkormányzati pályázatok

Az állami támogatásokkal összhangban januárban fogadta el a városi közgyűlés azokat az önkormányzati rendeleteket, amelyek alapján a társasházak, illetve lakóközösségek támogatási igényt nyújthatnak be energia-megtakarítást eredményező felújításokra. A pályázatokat több lépcsőben lehet beadni. E mellett az önkormányzati intézményeknél energia-kontroll rendszer bevezetését tervezik.

A távfűtéses lakások fűtési rendszer-korszerűsítésére idén is lehet pályázni. Itt az önerő a mindenkori beruházási érték egyhatoda lehet. Jelenleg a városban körülbelül 1000 olyan lakás van, ami korszerűsítésre szorul. A korábbi, úgynevezett panelprogram drasztikusan átalakul. A panelépületek helyett idén már csak a hagyományos technológiával létesített lakóépületek energia-megtakarításának csökkenését eredményező felújításokat támogatják.
A harmadik rendelet a társasházi, lakásszövetkezeti tulajdonú lakóépületek korábban több balesetet eredményező termofor kéményeinek felújítását támogatja. A 80 ezer forintos állami támogatás mellé további 80 ezret biztosít az önkormányzat. Az önkormányzati intézményeknél a hatékonyabb energia felhasználás érdekében energia-kontroll rendszert vezetnek be, amellyel jelentősen csökkenhet az indokolatlan energia felhasználás.