Észak-Magyarország Turizmusáért Nívódíj 2010

Az Észak-Magyarország Turizmusáért Nívódíjat a Regionális Idegenforgalmi Bizottság szavazatai alapján hét éve ítélik oda a szakma legjobbjainak. Az idei, egri díjátadón két Heves megyei kitüntetett részesült ebben az elismerésben.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára bevezetőjében elmondta, a nehéz helyzet ellenére a vártnál jobban teljesített a szakma az elmúlt évben. Korábban 10-15 %-os vendégforgalom csökkenéssel számoltak, ezzel szemben országosan és a régióban is 8 %-os csökkenést mutatnak a számok. Dr. Nagy Imre, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke hozzátette, ezen belül külföldről 6, míg belföldről 9%-kal csökkent térségünk iránt az érdeklődés, vagyis a jövőben erősíteni kell a belföldi marketinget. Ezzel szemben régiónkban, különösen Heves megyében két-háromszor annyit költenek üdülési csekkben, mint amennyit itt vásárolnak.
A régió turizmusáért nívódíjat idén is hat kategóriában adták át. Heves megyéből az egerszalóki Shiraz Hotel, illetve a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület elnöke, Domoszló község polgármestere, Gyurkó Béla részesült ebben az elismerésben.
A további díjazottak: a miskolci „Több, mint legenda” Alapítvány, Füzér önkormányzata, a Nógrádi Turisztikai Kft. ügyvezetője, valamint a Sátoraljaújhelyi Tourinform Iroda.
A 2009/2010-es költségvetési időszakban – hasonlóan az elmúlt két évhez – fejlesztésre 24 milliárd forint áll rendelkezésre. Uniós forrásokból mintegy 9 milliárd forintot költöttek turisztikai attrakciók fejlesztésére, 5 milliárdot szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésre.