Leváltás – érvénytelenül

Három képviselő nyújtott be bizalmatlansági indítványt Lakatos Oszkár ellen, szavaztak leváltásáról, pozíciójának felfüggesztéséről. Indítványukat azzal indokolták, hogy az elnök nem vonja be a őket a munkába, nem kaptak kulcsot az irodához. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat rendkívüli közgyűlésén az elnök kijelentette két képviselő ellen bírósági eljárást indít, mert egy éve nem vesznek részt a testület munkájában. Kölcsönös rágalmak, korábbi sérelmek, gyanúsítgatások hangzottak el, politikai felhangoktól, kiabálásoktól sem mentesen.

A közgyűlés után azért alakult ki vita, mert napirend után szót kértek az ülésen jelenlévők. Egyéni sérelmeiket, problémáikat ismertették, mindannyian kiálltak az elnök mellett, elismerően nyilatkoztak tevékenységéről. A rendkívüli közgyűlés összehívását Lakatos Gyuláné, Suhaj Bertalanné és Bari József kezdeményezte, megfogalmazták, számukra hiteltelen az elnök, diktatórikus, rágalmazták azzal, hogy saját hasznára fordítja az önkormányzatot és az irodát. Ismertették a bizalmatlansági indítványt, de erről nem szavaztak, hárman támogatták azt, hogy megszűnjön tisztsége. Az elnök keresetet nyújt be a bíróságon a két képviselő mandátumának megszüntetésére. A három képviselő is a bíróságon akar érvényt szerezni kezdeményezésének. A személyes sérelmek mellett a politikai hovatartozás is szóba került, mint mondták: megkezdődött a kampány.

Nyilatkozatot kaptunk Lakatos Beátától, aki négy éve látja el a kisebbségi irodában a titkárnői teendőket. Az elnök elleni eljárást felháborítónak tartja, tételesen részletezi Lakatos Oszkár a cigányság, illetve életkörülményeik javítása érdekében elvégzett munkáját.

Kérdésünkre dr. Estefán Géza címzetes főjegyző elmondta: A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény értelmében az elnök megbízatása akkor szűnik meg, ha képviselői mandátuma is megszűnik, illetve ha a megyei bíróság szünteti meg sorozatos törvénysértések és mulasztások miatt. A visszahívás intézményét a törvény nem ismeri.