Azbesztmentesítés a Körcsarnokban

Befejeződött a Körcsarnok azbesztmentesítése. A mennyezeti szigetelést a födém megbontása nélkül, egy hónap alatt végezték el. A közel 45 millió forintos beruházást a város finanszírozta.

Az egri dr. Kemény Ferenc sportcsarnok több mint 30 éve épült. Az akkori technológiai követelményeknek megfelelően a mennyezet tűzvédelmét és a szigetelést azbeszttel oldották meg Ez az azbeszt az évek folyamán porózussá vált, megnőtt a csarnokban az egészségre káros azbesztpor koncentrációja, ezért szükségessé vált a felújítás, illetve az azbesztmentesítés – mondta Habis László, polgármester. Tavaly augusztusban, soron kívül döntött a közgyűlés a felújításról, melynek értéke meghaladja a 45 millió forintot. Az úgynevezett kapszulázásos technológiával nem kellett a födémet megbontani. Ez a módszer Magyarországon egyedülálló, Egerben alkalmazták először.
1500 m2 felületre több tonna védőréteg került fel, amelyre a gyártó 10 év garanciát vállal, de nyugat-európai példák alapján ez a megoldás 20-25 évre megoldja a szigetelést. A tervek szerint nyáron a nézőtéri ülőkék mellett a világítás is megújul.
A födém elbontásával 200-250 millió forintba került volna az azbesztmentesítés.