Kvaterka a választásról

Prognosztizálható a legnagyobb ellenzéki párt választási győzelme, a kérdés az, hogy egyszerű vagy kétharmados többséget szerez a Fidesz; meglepetések azonban mindig lehetnek, a választásig még van néhány hónap – mondta Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója a Lokálpatrióta Egylet, a Fidesz és a KDNP által szervezett Kvaterkán. Szerinte a jelenlegi kormánypártok elveszítették társadalmi bázisukat, ezek közé a pártok közé sorolta az MDF-et is.

Szokatlan, különleges helyzetet és szerepet hozott az az egyórás beszélgetés, amelyet Orbán Viktorral folytatott december elején – mondta Habis László a Fidesz, a KDNP és a Lokálpatrióta Egylet közös rendezvényén. Az elmúlt 20 évben az önkormányzat munkájában vett részt, s egy olyan egyesület elnöke, amely várospolitikával, helyi közügyekkel foglalkozik. Az elmúlt 3,5 évben tapasztalta, hogy hiába dolgozik egy közgyűlés odaadással, vannak olyan területek, ahol kormányzati támogatás nélkül nem tudnak eredményt elérni. Az elmúlt időszakban sokszor találkozott rosszindulattal, trehánysággal. Ezek voltak az okai, amiért szerepet vállal az országos politikában – mondta Habis.
Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója a 2010-es országgyűlési választásról tartott előadást. A szocialista párt elvesztette a hitelességét, a jelenlegi gazdasági – társadalmi helyzetből kiindulva az prognosztizálható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nyeri a választást.
Ha a szavazók elégedetlenek a jelenlegi politikai-társadalmi helyzettel, figyelembe kell venniük azt is, hogy mennyi a realitása annak, hogy az a politikai erő, amely a számukra szimpatikus célokat zászlajára tűzte, kormányzati tényező lesz. Azokon a politikai pártokon, amelyek biztosan tudják, hogy nem fognak kormányozni, ígéreteik nem kérhetők számon, ezért nagyon csábító ígéretekkel tudnak előállni. Ilyen pártnak nevezte Giró-Szász a jelenlegi kormánypártokat, az MDF-et és a Jobbikot.
Az MDF és az SZDSZ egymásra találásának a zöldek örülnek leginkább – idézte Török Gábor mondatát Giró-Szász -, hiszen a demokrata fórum feltalálta a politikusok újrahasznosítását.