Nyitrai: Leépülő tömegközlekedés, veszélyes buszok Heves megyében

Dr. Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő írásbeli kérdés formájában tájékozódott Hónig Péter közlekedési miniszternél Heves megye tömegközlekedésének leépítése kapcsán. A politikus a témáról nyilatkozatot adott ki.

“Mint az ismert, az elmúlt időszakban több területen csökkent a tömegközlekedés színvonala megyénkben. Már évekkel ezelőtt elkezdődött a vasúti közlekedés rombolása az Eger � Budapest intercity járatok megszüntetésével, ezt azóta vasúti vonalak felszámolása és a személyszállítás leállítása csak fokozta.
 
A legutóbbi hírek pedig arról számolnak be, hogy Heves megyében a sokak által a vasút helyett kényszerből is igénybe vett, nyereséges buszjáratokat alvállalkozók üzemeltetik a Volán társaságok helyett, az általuk használt kínai autóbuszok pedig az alapvető biztonsági előírásoknak sem felelnek meg.
 
Dr. Nyitrai Zsolt kérdéseire a miniszter kitérő válaszokat adott. A Fidesz rossz gyakorlatnak tartja, hogy a XXI. században, Európában, a tömegközlekedés működtetését elsősorban rövidtávú, gazdasági szempontok alapján közelítik meg.
 
Hogyan lehet az állami cégek és a Bajnai- kormány asszisztálásával, a Nemzeti Közlekedési Hatóság biztonsági előírásainak sem megfelelő, kínai buszokkal szállítani az embereket, közvetlenül veszélyeztetve ezzel az utasok biztonságát?
 
A Fidesz politikájának kiemelt célja a közösségi közlekedés fejlesztése. Amennyiben tavasszal a választók a Szövetségnek szavaznak bizalmat, felül fogjuk vizsgálni az állam számára előnytelen szerződéseket, a közlekedés biztonsága pedig ismét elsődleges szempont lesz a mindenáron való gazdaságosság és egyesek üzleti érdekeivel szemben � mondta el Dr. Nyitrai Zsolt.”

2010. január 7.