A törökök 1687-es kivonulására emlékeztek

Zeneszó mellett vonult fel a városban a vitézlő oskola. Az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és a katonai hagyományőrzők első alkalommal emlékeztek Eger 1687-es visszafoglalására – felelevenítve egy régi egri szokást.

Buda felszabadítása után már csak egy erősség maradt török kézen, Eger – idézte fel a több mint háromszáz évvel ezelőtti eseményeket dr. Veres Gábor múzeumigazgató. Caraffa vezetésével a felszabadítók blokádot vonnak, sáncokat építenek a város köré 1687 nyarán. Decemberben már tárgyalnak a törökök, és 17-én kiürítik a várat. 1687-ben 250 szekér, 4000 török vonul el Egerből, 300-an maradnak, ők kereszténnyé lesznek.
Egerben évszázadokon keresztül fontosnak tartották ezt a napot, körmeneteket, fáklyás meneteket rendeztek. Ma szavakkal leírva: igazi civil ünnep volt.
Idén összefogott az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és az Egri Vitézlő Oskola, és a hagyományoknak megfelelően felvonulást rendeztek.
A vitézlő oskola végigmenetelt a városon, majd a Kis Dobó téren kezdődött a vigasság: forralt borral a kézben hallgatták a résztvevők a zenét. Az ágyúlövés is hangsúlyozta, hogy egy fontos hadi eseményre emlékeznek.