Az új nyilvántartási rendszernek megfelelően 2010. január 10-ig kell a szőlőtermelőknek elküldeniük azt az adatlapot a Hegyközségnek, amely a szőlő eredetedét, az abból készült bor minőségét igazolja. A cél az, hogy nyomon követhető legyen az elkészült bor, a tőkétől a palackig.

Országos adatbázis működik, annak frissítéséhez szükséges, hogy a termelők kitöltsék és elküldjék az adatlapot, amely azt bizonyítja, hogy ültetvényük a meghatározott módon működik.
A hegybíró e mellett tájékoztatást adott az unió által támogatott szőlőkivágásról is. Mint mondta, hektáronként öt év átlagában határozzák meg a támogatás mértékét, Magyarországon másfél-két millió forint kapható hektáronként.
Ezen kívül úgynevezett lepárlási támogatás is igénybe vehető, szintén uniós forrásból, amely a borfelesleg felhasználását segíti, különböző szeszesitalokat előállítva a szőlőből.