Do you speak European?

Az Európai Régiók Gyűlése kezdeményezésére idén újból megrendezik a Do you speak European?, azaz „Beszélsz európaiul?” vetélkedő-sorozatot. A Heves megyei döntőt a Pásztorvölgyi Gimnázium csapata nyerte, akik így bejutottak a februári, szolnoki országos döntőbe.

Tavaly indult az Európai Régiók Gyűlése felhívására a Do you speak European? – azaz Beszélsz Európaiul? című vetélkedősorozat, amelyre 14-18 éves fiatalok jelentkezését várták. 2008-ban 11 európai ország 36 régiójában rendeztek versenyeket. A résztvevőknek 5-7 percben kellett előadniuk, hogy számukra mit jelent az Unió, természetesen angol nyelven. Az egyes országok legjobbjai Brüsszelben részt vehettek az európai döntőben, amit tavaly a romániai Dolj megye fiataljai nyertek.
Idén négy egri iskola nevezett a megyei döntőre, közülük a Neumann betegség miatt lemondta a részvételt. A három csapat közül a Pásztorvölgyi diákjait látta a legjobbnak a zsűri a Szent Lőrinc és az Eventus előtt.
Az értékelésnél az előadások tartalmát, stílusát, az előadásmódot és az esetleges kérdésekre adott válaszokat vette figyelembe a zsűri. A Pásztorvölgyi diákjainak ebben a tanévben nem ez az első sikerük, például ők nyerték a könyvtár „Hevesi Honfoglaló” versenyét is. A februári országos döntőt ezúttal Szolnok rendezi. Tavaly egri középiskolások, a Neumann diákjai képviselték Magyarországot a brüsszeli döntőben.

Do you speak European?/Beszélsz Európaiul? – Heves megyei döntő
Eger, 2009. december 11.

1. Pásztorvölgyi Gimnázium Eger
(Arany-Bíró Martin, Buzás Levente, Demeter Enikő, Pető Lilla. Felkészítő tanár: Katona Istvánné)
2. Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola Eger
(Antal Adél, Herczeg Attila, Kozma Bernadett, Mindák Mercédesz, Pozsik Evelin. Felkészítő tanár: Homoki Zsolt)
3. EVENTUS Iskola Eger
(Csomor Gergő, Csőke János, Mércse László, Mihalecz Tibor, Nagy Péter. Felkészítő tanár: Molnárné Kovács Ilona)

Különdíj:
Mércse László (EVENTUS)