Hulladékgazdálkodás

Elkészült a hulladékátrakó Egerben, átadták a hejőpapi lerakót, a rekultiváció is a terv szerint halad – számolt be Fejes János projektmenedzser a hulladékgazdálkodási társulás tanácsa ülésén. A rekultivációt 2012-re szeretnék befejezni, s tervezik még egy oktatóközpont és két hulladékudvar építését is.

A tanács előtt a társulás projektjeiről Fejes János projektmenedzser számolt be; júliusban bezárták a hulladéklerakókat, de Egerben és Hatvanban megépült az átrakó. Szeptemberre elkészült a hejőpapi lerakó is. A rekultivációs projekt az előzetes terveknek megfelelően halad – mondta Fejes János. a társuláshoz tartozó 42 település 44 hulladéklerakóját 5.7 milliárd forintból rekultiválják majd 2012-ig. A helyreállítás 90 hektárt, 4 millió köbméter szemetet érint.
Szerepel a tervek között két hulladékudvar létrehozása (Egerben és Hatvanban), valamint egy oktatóközpont felépítése.
A projektmenedzser kiemelte: egy projektet nem elég megvalósítani, működtetni is kell tudni – esetükben a fenntartáshoz nem szükséges állami támogatás. A működtetés nehéz, hiszen a hulladékártalmatlanítást egy cég, míg a szállítást 10 cég végzi. Fejes János elmondta: az ártalmatlanítás ára 20-25%-kal a a szabad piaci árak alatt van. Úgy látja: a választások közeledtével a hulladékgazdálkodási társulással kapcsolatban is egyre többször szólalnak politikai szempontok alapján mondanak véleményt. Arra kért mindenkit: a jövőben a társulás fenntartására figyeljenek oda.