Szőnyeg alá söpörték a szemetet

A pénzügyi bizottság vizsgálni fogja, hogy ki a felelős azért, hogy brutálisan emelkedett a szemétszállítási díj Egerben – jelentette be sajtótájékoztatón Nagy István, a bizottság szocialista elnöke. Szerinte a városvezetésnek van takargatni valója, azért nem támogatták egy ötfős vizsgálóbizottság felállítását.

A legnagyobb vita a hulladékszállítási díj emeléséről folyt a tegnapi közgyűlésen. Nem is csoda, hiszen az emelés brutálisnak nevezhető – mondta Nagy István, a pénzügyi bizottság elnöke. Elgondolkodtatónak tartja, hogy az ilyen magas díjemelés mellett is csaknem 20 milliós veszteséget terveznek a Városgondozásnak.
Ötfős vizsgálóbizottság felállítását javasolta, hogy megtudják mi az oka a szemétszállítási díj ilyen mértékű emelésének. A közgyűlés nem támogatta.
A rendelkezésükre álló információk szerint a díjemelkedés nem áll meg, a hulladékkoncessziós szerződés további beépített emelést tartalmaz – mondta Nagy István. Úgy látják: hibás döntések sorozata vezetett idáig, szerintük a koncessziós szerződést rossz kondíciókkal kötötték meg.
Nagy István bejelentette: pénzügyi bizottsági üléseket fog összehívni, hogy kivizsgálják az ügy részleteit. Választ keresnek arra, hogy milyen volt a döntéshozatali mechanizmus, ki írta ki, ki fogadta el a koncessziós szerződést. Az egrieknek joguk van tudni, hogy ki a felelős azért, hogy kétszer annyi szemétszállítási díjat fizetnek jövőre, mint 2006-ban – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Eger polgármestere a jövő héten kíván nagyobb nyilvánosság előtt reagálni az elhangzottakra, s nyilatkozni az ügyben.