A válság hatása

A válság hatása az unióra – erről a témáról tartott előadást dr. Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. Az előadást az EU Információs pont szervezte a tudomány hónapja alkalmából.

A válság egyben lehetőség is arra, hogy a megszokotton változtassunk – mondta bevezető beszédében Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy látja: leginkább a foglalkoztatás terén nem tudtunk előrelépni. A válság hatására az elmúlt évben 100 ezer ember vesztette el munkahelyét, régiónkban 20 ezer. Alapvető  problémának a szegénységet és az alulfoglalkoztatottságot látja; a felemelkedéshez piacképes tudásra lenne szükség.
Magyarországon idén 7,2%-os a GDP-visszaesés, ezzel az unióban a 17. helyen állunk – mondta dr. Halm Tamás, a közgazdasági társaság elnöke előadásában. Jelentősen visszaesett az ipari termelés. Hogy lesznek-e még mélypontjai a válságnak, a közgazdászok vitatják.
Jövőre valószínűleg a foglalkoztatási mutatók nem javulnak, de remélik, hogy a visszaesés csak 1-2%-os lesz. Halm Tamás azt mondta: az unió előrejelzése szerint 2011-ben hazánk a GDP várható növekedését tekintve a 3.-4. helyen fog állni. A magyar gazdaság fellendüléséhez piacra és pénzre van szükség, és arra, hogy ez a pénz eljusson a vállalatokhoz, hogy megindulhasson a termelés.