Építőipari fórum

Ma az építőipar egy megbélyegzett iparág. Jelentős ellenőrzési apparátust szabadítottak rá, a büntetési tételek 100 ezer forinttól 10 millióig terjednek. A körbetartozásokon túl nagyon sok egyéb probléma létezik az ágazatban, amire az építőiparban dolgozók szerint még az október 1-jén hatályba lépett új kormányrendelet sem nyújt megoldást – hangzott el a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari fórumán.

Papp Istvánnak, a megyei kamara országos delegáltjának kezdeményezésére az Építésügyi Kollégium ennek a rendeletnek a visszavonását indítványozta. Az egri fórumon a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építésügyi Szabályozási Osztályának illetékesei előtt tehették fel kérdéseiket a rendelettel kapcsolatban a helyi építőipari vállalkozók. A résztvevők közül többen is megfogalmazták, hogy a jogszabályok megfojtják az iparágat, a rendelet alkotói nem vették figyelembe a szakma sajátosságait és érdekeit.
Szigorítani kellene a cégalapítást. Példaként hozták fel, hogy van olyan vállalkozó, aki 187 cégben érdekelt, ebből 82 ellen felszámolási eljárás folyik. Ezek kiszűrésére jó kezdeményezés lehet az október 1-jével életbe lépett kamarai építőipari kivitelezői regisztráció, de mint elhangzott, ezt is tovább kellene fejleszteni. December 31-ig regisztrálhatnak az építőipari vállalkozások. A megyében 1400 egyéni és 1200 társas vállalkozás működik. Ebből november közepéig még csak ketten regisztráltak, holott a közbeszerzésekhez október 1-től regisztrációs számmal kell rendelkezni. A tájékoztatón elhangzott, a regisztrációt a kereskedelmi és iparkamarai hálózat irodáiban lehet megtenni.