Szekeres: jól teljesít a magyar honvédség

Eger katonaváros volt és marad is, függetlenül attól, hogy most van-e aktív alakulat vagy nincs, hozzátartozik a város történelméhez a katonaság – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Hozam Klubban tartott előadásán. A miniszter az Egerben található volt honvédségi tulajdonokról elmondta: a Lenkeyhez tartozó két ingatlant térítésmentesen kapja meg a város, az önkormányzatnak kívánják eladni a Helyőrségi Klubot, a laktanyát és a nőtlen tiszti szállót pedig a vagyonkezelő nyílt eljárás keretében értékesíti.

A magyar honvédség átalakítása 2007 végére befejeződött. Szükség volt erre azért is, mert megváltozott a honvédség feladata; egy szövetségi rendszer tagjává váltunk. A létszámot átcsoportosították: a hivatalok, háttérintézmények helyett a csapatoknál dolgoznak többen. Az elmúlt három évben egy jól szervezett, hivatásos katonaság jött létre, amely a NATO-ban a harmadik legjobb teljesítményt mutatja – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
A kormány 2009 januárjában elfogadta a Nemzeti Katonai Stratégiát teljes politikai konszenzussal. Szekeres kiemelte: a magyar politikai életben példátlan politikai egység van a honvédelmet érintő kérdésekben.
Az Egerben található volt honvédségi ingatlanok sorsáról is beszélt. 2005-ben térítésmentesen átadták a Lenkeyt, most folyik a volt katonai kollégium két ingatlanának átadása.
Átadták a volt gépkocsi telephelyet is márciusban, a Helyőrségi Klubot az önkormányzatnak kívánják értékesíteni. Felajánlotta a honvédség a gépkocsi telephelyet, a lő- és gyakorlóteret a magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. A laktanya és a nőtlen tiszti szálló már a vagyonkezelőhöz tartozik, nyílt eljárás keretében értékesítik majd.