Módosul a szolgálati törvény

A szolgálati törvény módosításáról és a bérkérdésekről tárgyalt a Fegyveres és Rendvédelmei Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége. Úgy látják: a törvény módosítása több ponton is csorbítaná a szakszervezetek jogait.

Száz szakszervezeti, érdekvédelmi vezetőt hívtak meg a Fegyveres és Rendvédelmei Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége konferenciájára, két fő téma a szolgálati törvény változása és a bérkérdés volt. Draskovics Tibor rendészeti miniszter elmondta: a szolgálati törvény módosítását egy évig készítették elő, több elemét a szakszervezetek javasolták. Úgy véli: az új szabályok lehetővé teszik majd, hogy pl. a rendőrség rugalmasabb legyen.
A szakszervezetek szerint az Érdekegyeztető Tanácsban megállapodtak a szolgálati törvényről, de úgy tűnik, különböző parlamenti bizottságok további változtatásokat terveznek – ehhez viszont a szakszervezetek nem járulnak hozzá. Úgy látják: csorbulna pl. a szakszervezet joga a munkaügyi ellenőrzések területén, s azt is kifogásolják, hogy parancsnoki engedélyhez kötnék egy-egy szakszervezeti tömegrendezvényen az egyenruha viselését.
Ma ismerkedtek meg az érdekvédelmi vezetők az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelentésével, mely szerint a sztrájkjoggal ők is élhetnének korlátozottan. Szeretnék elérni azt is, hogy a 13. havi fizetést részben vagy egészben valami módon megkaphassák.