Továbbképzés hegybíróknak az uniós jogharmonizációból adódó feladatokról

Az uniós borpiaci reformról, az adatszolgáltatási kötelezettség és a származási bizonyítvány változásairól tanácskoztak a hegybírók. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Egerben tartotta két napos rendezvényét, az aktuális szakmai feladatok indokolták, hogy ebben az évben másodszor is összehívják a testületet.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ebben az évben már tartott egy ülést, szakmai továbbképzésre azért hívták össze ismét a testületet, mert számos olyan változás lépett életbe és még várható ilyen, melyeket indokolt széles körben egyeztetni és megvitatni. Augusztus 1-től az uniós borpiaci reform, november 30-ig az adatszolgáltatási kötelezettség, január 15-től pedig a származási bizonyítvány változásai érintik a termelőket és a hegyközségeket. Utóbbinál új elem, hogy a bizonyítvány és a pincekönyv adatainak ténylegesen egyeznie kell.
Uniós előírás, a gazdasági akta, amely lehetővé teszi a gazdasági folyamatok nyomon követhetőségét. Horváth Csaba főtitkár kérdésünkre elmondta, az Egri Borvidéken az ellenőrök nem találtak adalékkal feljavított bort, egyedülálló jelenségnek nevezte Vincze Béla ügyét, hozzátette, szerinte túlzott hangsúlyt kapott és emiatt a negatív hatásokat szinte minden borász érzékeli.