Civil szervezetek és közoktatás

„Megújuló pedagógia: Hálózati együttműködés Észak-Magyarországon” címmel indult el a Heves és Borsod megyei, valamint a miskolci Pedagógiai Intézetek közös projektje. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával megvalósuló kezdeményezés keretében tanácskozást szerveztek a civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatairól.

A program mögött regionális együttműködés áll. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai Szakszolgálati és Közművelődési Intézet és a Miskolc Városi Pedagógiai Intézet közös pályázatot nyújtott be a kompetencia alapú iskolai oktatás elterjesztésére hálózati együttműködés keretében az egész régióra vonatkozóan. A nyertes konzorcium fontos elemként beépítette pályázatába a civil szervezetekkel való együttműködést az oktatás, a szociális kompetencia és az aktív állampolgárságra nevelés terén.
A konzorcium 418 millió forintot nyert erre a programsorozatra, ami idén augusztusban indult és 2011. decemberében zárul. A munka során a régió 28 kistérségében műhelytalálkozókat tartanak, a csatlakozó civil szervezetekkel együttműködési megállapodást kötnek. Jelenleg 37 intézmény – köztük több egri is – csatlakozott a régióból ehhez a programhoz.