Bevitték a gárdakapitányt

Bevitték a rendőrök, majd elengedték az Új Magyar Gárda megyei kapitányát, ferenczi Henriket. Ellene egyesülési joggal való visszaélés miatt büntetőeljárást indított az Egri Rendőrkapitányság.

56-os megemlékezést tartott az Új Magyar Gárda tegnap este a Hatvani kapu téren. A rendőrség szerint a megemlékezők a feloszlatott Magyar Gárda köszönését használták, s annak alakzatába rendeződtek. Többször felszólították őket, hogy fejezzék be a „jogsértő cselekményt”, de ez nem történt meg, így a jelenlévőket igazoltatták, az Új Magyar Gárda megyei kapitányát, Ferenczi Henriket pedig előállították. A megemlékezők a rendőrség elé vonultak, hogy ott tiltakozzanak. Ferenczit 11 óra után engedték ki, újabb rendbontás nem történt. A gárda kapitánya ellen egyesülési joggal való visszaélés miatt indított büntetőeljárást az Egri Rendőrkapitányság.

A rendőrség a következő kommünikét adta ki:
2009.október 29-én egy egri magánszemély tett bejelentést, miszerint megemlékezést szervez 2009.november 4-én 19.00-20.30 közötti időben az egri Hatvani kapu téren lévő 56-os emlékműnél. A bejelentő elmondta, hogy a megemlékezők között lesznek Új Magyar Gárda tagok is formaruhában, azonban alakzatba nem fognak rendeződni, továbbá vezényszavak sem fognak elhangzani.
A rendezvényen résztvevők a bejelentéstől eltérően, a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalom jellegzetes alakzatába szerveződtek és a mozgalom jellegzetes köszönése is elhangzott. A helyszínen tartózkodó rendőrök többszöri felszólításának ellenére sem fejezték be jogsértő cselekményüket, ezért a rendőrség igazoltatta a jelenlévőket, továbbá előállította a rendezvény szervezőjét, aki ellen egyesülési joggal való visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az Egri Rendőrkapitányság.