Közigazgatási versenyvizsga

Decembertől megváltozik a közszolgálati munkavállalás feltételrendszere. Versenyvizsgát kell tenniük a közigazgatásban dolgozóknak. Az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium soros ülésén erről hallhattak tájékoztatót az érdeklődők.

A témával kapcsolatban, a szokásoktól eltérően, a Főiskolán tartotta ülését az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium, hiszen a szakma képviselőin túl a fiataloknak is megfelelő információval kell rendelkezniük a közigazgatásban történő elhelyezkedés lehetőségeiről. Mint elhangzott, december 1-től általános alkalmazási feltétellé válik a közigazgatási versenyvizsga. Nyugat-Európával szemben Magyarországon ez egy teljesen új jogi intézmény. 2006-ban indult az a folyamat, amellyel egy komplex kiválasztási rendszert építettek fel a közigazgatásban. Ennek egyik fontos állomása a versenyvizsga, hasonlóan a vezetők pályáztatásához. A versenyvizsga célja annak felmérése, hogy a jelölt rendelkezik-e a közigazgatásban való munkavégzéshez szükséges műveltséggel, készségekkel és képességekkel.
A vizsgakövetelmények – az iskolai végzettségnek megfelelően közép- és felső szinten – a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ honlapján (http://kiwi.kszk.gov.hu/) megtalálhatók. A felkészítő tanfolyam nem kötelező, a legmodernebb technológiák segítségével online és hagyományos, tantermi képzés keretében is lehetséges a felkészülés, ugyanitt lehet jelentkezni a vizsgákra is. A régióban az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal (http://emrah.hu) első alkalommal október 29-re hirdetett írásbeli vizsgát, a szóbeli november 12-én lesz.