Közgyűlés: kell a vasút Egernek

Városi közgyűlésen döntés született a kéményseprés díjának csekélymértékű emeléséről, a lakás célú helyiségek bérbeadásának változásáról, lakóépületek felújításáról. A városi képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy lépjen fel a vasúti menetrend Egert drasztikusan érintő változtatása ellen, s kezdeményezzen tárgyalásokat az ügyben a szakminisztériummal.

Napirend előtt Gortva József, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója adott tájékoztatást arról, hogy a szervezet életmentő pontot kíván kialakítani a Városháza aulájában, melyhez egy 600 ezer forint értékű defibrillátort biztosít a szervezet, s ennek kezelésére 7 városházi tisztviselő már kapott kiképzést.
Nyerges Andor az 56-os események résztvevőjeként a nemzeti ünnepről szólt, majd 1 perces néma vigyáz állással tisztelegtek a jelenlévők az áldozatok emléke előtt.
A gyermekek jogainak helyi védelméről szóló vitaindító rendelettervezet kapcsán Dr. Estefán Géza főjegyző elmondta: a probléma helyi szintű szabályozására nincs alkotmányos lehetősége az önkormányzatnak.
A képviselők elfogadták azt a rendeletet, mely a nem lakás célú helyiségek bérbeadásának rendjét változtatja meg. Ez a vállalkozások működőképességét segíti, egyes, minőségi üzleti profilok megjelenését szorgalmazza.
A kéményseprés, illetve kéményvizsgálat díja 4,4 illetve 2,2 százalékkal emelkedik, ez néhány száz forintos többletet jelent évente.
Első fordulóban döntött a testület az érseki palota kertjeinek helyi természetvédelmi területté nyilvánításáról.
Támogatta a testület több lakóépület, köztük a Garzonház korszerűsítését, felújítását.
Előterjesztést fogadtak el arról, hogy emlékhelyet alakítanak ki az Első Magyar Lakatos- és Lemezárugyár emlékének megörökítésére a Szent József parkban, ezt a Városszépítő Egyesület finanszírozza.
Az Egri Vízilabda Klub rendkívüli támogatásáról szóló sürgősségi indítványt elfogadták, így a csapat 14 millió forintot kap a várostól.
A belváros funkcióbővítő rehabilitációjának módosításáról szóló rendelettervezet azért került a testület elé, mert a pályázat kiírói változtattak a beadási feltételeken tartalmi és technikai kérdésekben.
A közlekedési szakminisztérium honlapján megjelent egy anyag, mely szerint � mint Habis László polgármester fogalmazott – Eger vasút nélkül maradna. Több képviselő szólalt fel a vasút megtartásának fontossága mellet, majd a sürgősségi indítványt elfogadva a testület felhatalmazást adott a polgármesternek, hogy ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytasson.