A Szent Korona másolata Egerben

Alkotmányunk ideiglenes, sztálinista jegyeket visel, ezért is kellene visszatérni a Szent korona tanhoz – mondta a koronázási jelképek másolatainak Egerbe érkezésekor Bakos Batu nagymester. A vár diadalát, a 14-es gyalogezredet is ünnepelték a másolatok Egerbe hozatalával. Az ünnepség végén lehetősége volt mindenkinek esküt tenni a Szent Korona-tanra.

Kétszáz évvel ezelőtt Egerben őrizték néhány hónapig a Szent koronát –ez volt az egyik apropója annak, hogy most elhozták ide a korona másolatát – mondta az ünnepség kezdetén Harsányi Jenő szervező. De megemlékeztek a török elvonulásáról, a 14-es gyalogezred elesett hőseiről is. A korona másolatát a Magyarok Nagyasszonyának Szent Korona Lovagrendje hozta Egerbe. Dr. Bakos Batu, a lovagrend nagymestere felhívta a figyelmet arra: a mai alkotmány helyett a Szent Korona-tant kell visszaállítani. Mai alkotmányunk ideiglenes, és sztálinista elemei vannak – hangsúlyozta.
A város nevében Szeleczki János alpolgármester mondott beszédet. Szerinte mindhárom eseményt, amelyre emlékeztek, összeköti a haza és a hősiesség. Felhívta a figyelmet: a vékonyodó történelmi tudat már a nemzet létét veszélyezteti, s a Kárpát-medence minden polgára egyben a Szent Korona polgára is.
Magyar és keresztény – e kettő elválaszthatatlan egymástól – mondta az ünnepi szónok, professzor vitéz Barlay Ödön Szabolcs, majd hozzátette: sajnálja, hogy ma ez már nem így van. Visszaemlékezett arra, amikor 1948-ban lelkigyakorlatot tartott Egerben, s azt állította: óriási változás történt azóta a városban. Hiányolta a rendezvényről az érseket, szerinte itt kellene lennie, amikor ma Magyarországot külső és belső ellenség is likvidálni akarja. Zárásul megcsókolta a 14-es gyalogezred zászlaját, ezzel hódolt azoknak, akik életüket adták a hazáért.
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke szerint is vannak a magyarságnak ellenségei: olyan népek, amelyek évszázadok óta szemet vetettek javainkra, de a klímaváltozás miatt távoli nemzetek is kinézték már új hazának a Kárpát-medencét. Belső ellenségnek nevezte azt a politika elitet, amely nem kíván 4 milliónál több magyart látni tíz év múlva, s amelyik be akarja tiltani a Magyar Gárdát.
Ez a pusztulás erkölcsi alapú – mondta Patrubány -, az emberi tisztesség kiforgatásából, hiányából fakad. Az egri hősök példát mutattak hazaszeretetből, a Magyarok Világszövetsége elnöke szerint meg kell becsülni hőseinket. Az ünnepség végén lehetőség volt esküt tenni a Szent Korona-tanra.